Een hybride wagen in 2025: goed idee of fiscale valkuil?
Hoe zit het nu eigenlijk met de aftrekbaarheid van hybride wagens?
Yes, tijd voor een nieuwe wagen! En wedden dat iemand je al eens zei: “Ga maar voor een elektrische, da’s fiscaal het interessantst.” Maar dat is volgens ons wat kort door de bocht. Want wat als je nog niet klaar bent om aan de laadpaal te hangen? Is het dan dom om voor een hybride te kiezen? Of valt dat eigenlijk best mee?
In deze blog pluizen we voor je uit hoe het écht zit. Wat je vandaag wél of niet mag aftrekken. Wat er binnenkort verandert. En hoe je straks met een gerust hart een keuze maakt, zonder fiscale kater. Voorzichtig op de baan, hé! 🚗
TL;DR
✔ Koop je in 2025 een nieuwe wagen en ben je klaar voor elektrisch rijden? Go for it. Da’s fiscaal de interessantste keuze. Punt.
✔ Is elektrisch rijden (nog) geen optie? Dan is hybride een goed alternatief. Maar hou wél rekening met de meerprijs én de nieuwe CO2-uitstootnorm (EURO-6 bis).
✔Fossielebrandstof? Beter niet doen. Da’s fiscaal het minst interessant, slecht voor ‘t milieu en valt vanaf 2026 hélemaal uit de boot.
-
Conclusie
Zijn hybride wagens nu toch weer interessant?
Je had het misschien al horen waaien: vanaf 2026 zouden alleen elektrische wagens nog fiscaal aftrekbaar zijn. Maar met de nieuwe regering is dat plan letterlijk én figuurlijk weer van de baan. Want eerlijk? Niet iedereen is al klaar om elektrisch te rijden. Te weinig laadpalen. Te veel kilometers. Te hoge aankoopprijs. Of gewoon nog geen goesting om de switch te maken.
En dus kwamen hybride wagens opnieuw in beeld. Al is het op dit moment nog niet 100% duidelijk hoe dat fiscaal zal uitpakken. En da’s lastig als je net een nieuwe auto wil kopen. Een beetje zoals rijden in de mist: je ziet de baan wel, maar niet alle verkeersborden.
Wat we wél al weten? Dat lees je hieronder. Zodat jij straks vlotjes door de showroom loopt. Zonder een fiscale bocht te missen (ha).😎
Elektrisch rijden blijft de slimste zet
Wil je écht graag elektrisch rijden?
Awel, da’s top! Want zonder je in een richting te willen duwen: da’s fiscaal sowieso de slimste keuze. Met of zonder Paasakkoord. Onze regering wil namelijk dat zoveel mogelijk mensen elektrisch de baan opgaan. En dat merk je aan de aftrekbaarheid. In een notendop:
Aftrekbaarheid van elektrische wagens
voor wagens aangeschaft vanaf 1 januari 2025
2025: 100%
2026: 100%
2027: 95%
2028: 90%
2029: 82,5%
2030: 75%
Vanaf 2031: 67,5%
Het jaar waarin je de wagen koopt, bepaalt het percentage. En dat blijft gelden zolang jij de wagen houdt. Geen jaarlijkse aanpassingen dus, maar een vast voordeel. Handig!
En wat met de kosten ernaast?
Je fiscale voordeel stopt niet bij de aankoop of leasing van je wagen. Ook deze kosten mag je mee aftrekken, in lijn met de percentages hierboven:
Afschrijving van de wagen
Onderhoud en herstellingen
Banden
Verzekeringen
Oplaadkosten (elektriciteit)
En die laadpaal? Die is 100% aftrekbaar tot en met 2029 – yes! Vanaf 2030 daalt dat naar 75%. Dus als je wil investeren in een laadpaal, dan is ’t nu het (fiscale) moment.
Extra tip voor kleine ondernemingen
Investeer je in 2025 in een laadpaal? Dan krijg je daarbovenop nog een investeringsaftrek van 10%. Extra fiscaal duwtje in de rug dus.
Hybride: slim alternatief?
Is elektrisch rijden toch nog een ver-van-je-bed-show? Snappen we! En dan is ’t geen slecht idee om naar die hybride modellen te kijken. Zeker nu de Wetstraat beslist heeft om die optie nog niet helemaal af te schrijven (heb je ’m).
Toch zijn er een paar zaken om in je achterhoofd te houden. Want nope, niet élke hybride wagen is even fiscaal interessant. 😬
Wat is een (plug-in) hybride?
Voor we in de fiscaliteit duiken, leggen we graag uit wat een hybride wagen precies is. Want een plug-in hybride is niét hetzelfde als een échte hybride:
Een hybride wagen combineert een klassieke verbrandingsmotor (meestal benzine) met een elektromotor. Die elektromotor werkt op een batterij en laadt zichzelf automatisch op tijdens het rijden (bijvoorbeeld als je remt). Geen laadpaal nodig dus.
Een plug-in hybride gaat een stap verder: die kan je ook opladen aan een laadpaal. Daardoor rijd je langer elektrisch (30 tot 80 km) voor je terug overschakelt op benzine of diesel.
⚠️ Let op!
Alleen plug-in hybrides met een CO2-uitstoot onder de 50g/km komen (voorlopig) in aanmerking voor een fiscaal gunstregime.
Fiscale spelregels bij hybride
De aftrekbaarheid van je hybride hangt af van de uitstoot. En daarvoor bestaat een speciale formule (de zogenaamde CO₂-gramformule). De volledige berekening besparen we je met plezier (oef). Wat je wél moet weten, is dit:
✅ CO₂-uitstoot ≤ 50g?
Dan zit je (voorlopig*) nog goed. Je geniet tijdelijk van een verhoogde aftrek:
100% voor wagens aangekocht t.e.m. 31/12/2026
95% voor wagens aangekocht in 2027
Dat percentage geldt zolang jij (of je vennootschap) eigenaar blijft. Verkoop je de wagen later door? Dan geldt voor de nieuwe eigenaar het fiscaal regime op basis van de nieuwe aankoopdatum.
*Let wel: vanaf 2025 geldt een nieuwe meetmethode (Euro 6e-bis) waardoor veel hybrides plots boven de 50g/km uitstoten. Meer daarover lees je hieronder.
❌ CO₂-uitstoot > 50g?
Dan val je onder de klassieke CO₂-formule, met een aftrekplafond dat elk jaar zakt:
Aftrekbaarheid van plug-in hybride
met een uitstoot > 50 gram CO2
2025: max. 75%
2026: max. 75%
2027: max. 75%
2028: max. 65%
2029: max. 57,5%
2030: 0%
Euro 6e-bis: strengere regels, minder voordeel
Nét als je dacht dat alles duidelijk was, voert Europa een nieuwe meetmethode in: de Euro 6e-bis norm. Een norm om vanaf 1 januari 2025 de CO2-uitstoot realistischer te meten. Lap, daar gaat je berekening. 😅
Wat dat betekent? Dat je hybride volgens die nieuwe norm véél meer uitstoot dan je dacht. Niet omdat je auto plots vervuilender is, maar omdat de meting strenger is. Volgens de auto-industrie mag je rekenen op een correctiefactor van 2,65. Stel: je koopt een hybride koopt met 40g/km. Top, want da’s 100% aftrekbaar. Maar met de nieuwe meting kan dat vlotjes 106g/km worden. Bye bye fiscaal voordeel.
En nu? Als de nieuwe norm nog niet bekend is, kies dan een model dat onder de 18 gram CO₂/km blijft. Da’s voorlopig je beste kans om wél in aanmerking te komen voor verhoogde aftrek. Al is ’t zoals met alles in ons land wachten tot het in het Staatsblad verschijnt. Wordt vervolgd dus.
Handige tip
Tijd.be vergeleek onlangs de uitstoot van de populairste hybride wagens in België volgens de oude én nieuwe norm. En je raadt het al: meer dan de helft valt plots buiten het fiscale gunstregime. Check meteen of jouw wagen ertussen staat.
Fossiele brandstof? Beter niet
Tja, we zeggen het liever zoals het is: een wagen op benzine of diesel is fiscaal gewoon geen slimme zet meer. Vanaf 1 januari 2026 zijn zulke wagens niet meer fiscaal aftrekbaar.
Tenzij je dus een échte petrolhead bent, laat je ze beter links liggen. En mocht je dat wel zijn, dan was je dit artikel waarschijnlijk niet aan het lezen. Dan was je een testrit aan ‘t doen met die nieuwe Land Rover V8. Schone auto. Alleen niet zo schoon voor je boekhouding en ‘t milieu. 🙃
Wat met brandstofkosten?
En nu we het toch over brandstof hebben: ook daar verandert binnenkort weer vanalles. En da’s wél belangrijk om te weten als je overweegt om voor een plug-in hybride te gaan.
Want ja, onze overheid wil zoveel mogelijk mensen aan de laadpaal. En dat voel je in de aftrekbaarheid van de brandstofkosten (benzine en diesel)
Aftrekbaarheid van brandstofkosten
Benzine en diesel
2026: 50%
2027: 50%
2028: 0%
Wil je je hybride wagen elektrisch opladen? Dan volg je dezelfde regels als bij volledig elektrische wagens. Koop je je wagen in 2026, dan is je elektriciteit 100% aftrekbaar. Koop je later, dan daalt die aftrek volgens de gekende tabel.
Hoe maak je nu een keuze?
Veel informatie, maar wat jij écht wil weten: “Wat moet ik nu kopen?” Om te beginnen moet je niks. Want eerlijk? Kies vooral een wagen waar jij je goed bij voelt. Of die nu elektrisch, hybride of fossiel is. Wil je wél fiscaal het maximum uit je keuze halen? Hou hier dan rekening mee:
👉 Ben je klaar voor elektrisch rijden?
Dan is ’t simpel: go for it. Zeker als je je aankoop in 2025 of 2026 plant. Want dan geniet je nog van 100% aftrekbaarheid. Klaar en duidelijk.
👉 Is elektrisch (nog) geen optie?
Dan is een plug-in hybride een interessant alternatief. Hou er wel rekening mee dat:
de aanschafprijs vaak hoger ligt dan die van een elektrische wagen
je CO₂-uitstoot onder de 50g/km (en liefst onder de 18g/km) moet zitten
brandstofkosten vanaf 2028 niet meer aftrekbaar zijn
de restwaarde binnen x aantal jaar onzeker is
Wat vandaag dus fiscaal interessant lijkt, is dat later misschien niet. Hou daar gewoon rekening mee bij je keuze. Maar zoals gezegd: you do you. Je keuze hangt dus vooral af van wat bij je past.
Conclusie
Nope, ’t is geen domme keuze als jij (nog) niet voor elektrisch wil gaan. En al helemaal niet als je liever een hybride koopt. Ja, fiscaal blijft elektrisch de winnaar. Maar een auto koop je niet puur voor de cijfers. Je koopt 'm om ermee te rijden (en liefst met plezier).
Kies dus een wagen waar je je goed bij voelt. Eentje die past bij je leven, je kilometers én je portemonnee. Ook als dat fiscaal iets minder interessant is. Jij maakt de keuze, niet de fiscus.
Toch benieuwd hoeveel het je fiscaal zal kosten?
We’re on it! Jij kiest het model, de kleur en de opties. Wij checken wat dat concreet betekent voor je boekhouding. Zo kan je een doordachte keuze maken, met je hoofd én met je hart (schoon, hé). Stuur ons een mailtje, dan zetten we ons eens samen.
Woordenschatlijst voor niet-boekhouders
-
Het percentage van je autokosten dat je via je vennootschap mag inbrengen. Hoe hoger het percentage, hoe meer kosten je fiscaal mag aftrekken (en dus hoe minder belastingen je betaalt).
-
De (ingewikkelde) formule waarmee de fiscus berekent hoeveel van je autokosten je mag aftrekken. Hoe lager je CO₂-uitstoot, hoe beter je score.
-
De hoeveelheid koolstofdioxide die je wagen uitstoot tijdens het rijden. Die uitstoot bepaalt voor een groot stuk je fiscale aftrekbaarheid.
-
Een nieuwe, strengere Europese norm om CO₂-uitstoot te meten vanaf 2025. Resultaat: je wagen lijkt ineens véél meer uit te stoten, en dat kan je fiscale voordeel serieus beïnvloeden.
-
Wagen die deels elektrisch rijdt, maar zichzelf oplaadt tijdens het rijden (bijvoorbeeld bij het remmen). Je kan die niet opladen aan een laadpaal. Fiscaal minder interessant.
-
Een extra belastingvoordeel voor kleine vennootschappen die investeren in bv. laadpalen. In 2025 bedraagt die aftrek 10%.
-
Een hybride wagen met een batterij die je oplaadt via een laadpaal. Rijdt deels elektrisch, deels op brandstof (meestal benzine).
-
De geschatte waarde van je wagen op het moment dat je hem zou verkopen (bijvoorbeeld binnen 5 jaar). Hybride wagens hebben hier meer onzekerheid dan elektrische modellen.
-
De totale kostprijs van een wagen over de volledige periode dat je ermee rijdt. Denk aan: aankoop, verbruik, onderhoud, belastingen, verzekeringen én restwaarde. Niet altijd makkelijk om in te schatten, maar wel belangrijk.