Heb je die bedrijfswagen écht nodig, of zijn er andere slimme opties?

Zijn er slimme alternatieven voor een bedrijfswagen?

Een bedrijfswagen? Tuurlijk! Da’s in ons Belgenland, naast je btw-nummer en een goeie koffiemachine, vaak het eerste wat je regelt als je ondernemer wordt. Want da’s fiscaal voordelig. Toch? 🤔

Jep. Maar da’s nog geen reden om er elk jaar een paar duizend euro aan uit te geven, als je ‘m toch bijna nooit gebruikt. Woon je in de stad? Werk je vooral van thuis uit? Of verplaats je je amper? Grote kans dat er alternatieven bestaan die nét zo fiscaal interessant zijn. En vaak ook nog eens flexibeler én goedkoper.

Hoe je weet wat bij jou past? We vroegen het aan Olympus Mobility, dé mobiliteitspartner voor zelfstandigen, en doken samen in de slimste opties (voor jou én je vennootschap). Met een fiscaal sausje erover. Want misschien heb jij helemaal geen bedrijfswagen nodig. (Wél die fancy elektrische fiets 🚲).

 

TL;DR

✔ Een bedrijfswagen is fiscaal interessant, maar daarom niet altijd de slimste keuze.

✔ Start met de vraag: “Heb ik écht een bedrijfswagen nodig?”. Kijk naar wat bij jou past, niet naar ‘wat bijna elke ondernemer doet’.

✔ Alternatieven zoals fiets, openbaar vervoer, deelwagen of deelstep kunnen nét zo interessant zijn, én zijn vaak flexibeler en goedkoper.

✔ Veel van die alternatieven zijn fiscaal aftrekbaar, tot zelfs 100% als je ’t slim aanpakt.

Heb je écht een bedrijfswagen nodig?

Of is het vooral omdat “alle andere ondernemers die ook hebben”? En omdat iedereen je zegt dat dat fiscaal interessant is?

We snappen het. De bedrijfswagen is ons Belgenlandje een beetje zoals die baksteen in de maag. We houden nu eenmaal van onze vrijheid, en daar hoort voor de meeste mensen automatisch een wagen bij. Liefst nog op de zaak. (Of van ’t werk, toen je nog in loondienst zat).

Maar voor je naar de dichtstbijzijnde autogarage snelt, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen: “Heb ik die wagen écht nodig?”

 

Een voorbeeld

Taylor woont in het bruisende Gent en verplaatst zich vooral te voet of met de tram. In de file staan? Daar heeft ze geen tijd voor. Haar klanten? Die komen meestal tot bij haar. En als ze toch de stad uit moet, neemt ze gewoon de trein. Een eigen wagen? Die zou vooral stof staan vergaren (én geld kosten).

 

En Taylor is al lang geen uitzondering meer. Steeds meer (jonge) ondernemers laten hun wagen links liggen en kiezen voor flexibiliteit, gemak en duurzaamheid. Wat blijkt? We willen zélf kiezen hoe we ons verplaatsen. 

De cijfers van Olympus Mobility liegen er niet om:

  • Het gebruik van deelvervoer (steps, fietsen, wagens) steeg op 2 jaar tijd met 30%.

  • Elektrische fietsen gingen er met 15% op vooruit.

  • Het mobiliteitsbudget (spijtig genoeg niet van toepassing voor bedrijfsleiders) is sinds 2022 verdrievoudigd.

  • En het openbaar vervoer wint aan populariteit: 61% van de gebruikers bij Olympus Mobility kiest voor bus, tram of trein, waarvan 90% met de trein reist.

Om maar te zeggen: de bedrijfswagen mag dan misschien nog altijd op één staan, er zijn de laatste jaren serieus wat alternatieven bij gekomen.

De klassieke bedrijfswagen is niet weg, maar je ziet een duidelijke shift. Vooral jongere ondernemers kiezen vaker bewust voor iets anders
— Eveline Van Asch, Business Developer bij Olympus Mobility. 

En die zijn, jawel, fiscaal minstens even interessant.

Alternatieven voor de bedrijfswagen

Ben je er nog niet helemaal uit of je die chique bedrijfswagen écht nodig hebt? Of denk je eraan om ‘m binnenkort te ruilen voor een duurzamer alternatief? Dan is het handig om eerst even naar de alternatieven te kijken. Zo kies je straks niet gewoon voor ‘wat iedereen doet’, maar voor wat werkt. Voor jou én voor je vennootschap.

We willen niet dat mensen hun wagen opgeven. Je zou perfect de wagen kunnen nemen naar een parking aan de rand, en van daaruit de bus of deelfiets nemen. Ons doel? Mobiliteit flexibel maken. Zoals Netflix, maar dan voor je verplaatsingen.
— Eveline

Bon, waar is die popcorn? 🍿

 

Wie is Olympus Mobility?

Olympus Mobility is een Gents ‘mobility tech bedrijf’ dat mobiliteit simpel maakt voor ondernemers. Hun app bundelt alle vervoersopties, van trein en deelwagen tot tanken, laden en parkeren, in één systeem. Om het in hun eigen woorden te zeggen: “We willen de Netflix van de mobiliteit zijn.” 

En dat betekent meteen ook geen gedoe met bonnetjes of losse apps mee, maar één duidelijke factuur (jep, daar wordt zelfs je boekhouder enthousiast van). Of je nu met de trein gaat, een fiets leent of toch de auto nodig hebt: Olympus zorgt dat je moeiteloos schakelt.

Fiets of speed pedelec

Ideaal voor korte verplaatsingen, zeker als je in of rond de stad woont. Je raakt vaak sneller op je afspraak (zeker met een speed pedelec), hebt geen last van files en hoeft nooit meer te stressen omdat je weer eens geen parkeerplaats vindt. Oh en, ’t is ook nog eens goed voor je conditie. 🚴

Openbaar vervoer

Met de trein zou je er al zijn. Of hoe ging dat ook alweer? All jokes aside, de trein, tram of bus is een handig alternatief als je onderweg nog wat werk wil verzetten. Of gewoon even wil genieten van de rust. Dat wandelingetje van en naar het station krijg je er gratis bij.   

Deelwagens of -fietsen

Gebruik je maar af en toe een auto of fiets? Dan is zo’n deeloplossing een slimme zet. Je betaalt alleen wanneer je ze nodig hebt, en hoeft je geen zorgen te maken over verzekering, onderhoud of taksen. Alle voordelen van een eigen wagen dus, zonder het gedoe. Win-win!

Mobiliteitsbudget

Een term die je vast al eens hebt horen vallen. En ja hoor, 't is een slimme manier om wat flexibiliteit te krijgen rond mobiliteit. Maar… bad news: als bedrijfsleider kun je jouzelf géén mobiliteitsbudget toekennen. 😢

Toch even kort schetsen wat het is, zodat je mee bent hé (en zodat je deze blog toch tegenkomt als je ernaar zoekt als bedrijfsleider🤫) :

Met een mobiliteitsbudget ruilt een werknemer z’n bedrijfswagen in voor een flexibel potje geld. En dat potje kan naar drie dingen gaan:

  • duurzame mobiliteit (denk aan: fiets, openbaar vervoer, deelwagen);

  • huisvesting (jep, ook je huur of hypotheek);

  • of cash (al is dat fiscaal gezien het minst interessant).

Slimme combinaties

Denk je nu: “Ik heb eigenlijk alles een beetje nodig…”. Klinkt logisch, want jouw weken zien er waarschijnlijk nooit exact hetzelfde uit. De ene keer heb je een wagen nodig voor een klant aan de andere kant van ’t land (en dat rijmt nog eens ook). De volgende keer is de fiets of trein dan weer sneller.

Hoe zit dat dan fiscaal?

Oké, ‘t is duidelijk, er zijn genoeg andere manieren om bij je klanten te arriveren. Maar euh, hoe zit dat dan met de belastingen? Is zo’n fiets, treinabonnement of deelwagen eigenlijk interessant (lees: fiscaal aftrekbaar)? En wat met al die bonnetjes? 

Wat mag je inbrengen?

Meer dan je denkt! Volgens Olympus Mobility blijven veel ondernemers hangen in: “Ja, maar, die auto is toch gewoon handig?”. Maar andere opties fiscaal vaak minstens even interessant. 

Let op, alleen je zakelijke verplaatsingen zijn fiscaal aftrekbaar. Dus nee, je treinrit naar Rock Werchter of je Uber na dat uit de hand gelopen feestje tellen niet mee. Maar rijd je naar een klant, een opleiding of een netwerkevent? Dan mag je die gerust inbrengen.

Openbaar vervoer: 

Reis je voor het werk, bijvoorbeeld naar een klant of leverancier? Dan is je ticket 100% aftrekbaar. 

Deelfiets:

Jouw deelfiets is 100% aftrekbaar. En je mag jezelf voor woon-werkverkeer nog een fietsvergoeding geven van €0,36/km. Die is aftrekbaar voor je vennootschap én vrij van belastingen en sociale bijdragen.Gebruik je die fiets ook privé? Dan wordt de aftrek berekend in verhouding tot het beroepsmatig gebruik.

Deelstep:

Cruise je liever met de deelstep? Ook die is 100% aftrekbaar (pro rata als je ‘m ook privé gebruikt). In tegenstelling tot de deelfiets is er jammer genoeg geen ‘stepvergoeding’.

Deelwagen:

Gebruik je een deelwagen om bij je klanten te geraken? Dan geldt dezelfde aftrekregeling als bij een bedrijfswagen: afhankelijk van het type en de CO₂-uitstoot. 

Taxi of Uber:

De kosten voor je taxi of Uber zijn voor 75% aftrekbaar. 

En wat met die bonnetjes?

Jawel, de grootste frustratie op het einde van elk boekjaar: “Waar zijn mijn bonnekes gebleven?”. Je zou voor minder gewoon de auto nemen. En da’s exact waarom Olympus Mobility een megahandige app heeft ontwikkeld (wij zijn fan!). 

Of je nu met de fiets gaat, de bus neemt of een deelwagen oppikt, alles wat je gebruikt zit in één app. En op ‘t eind van de maand is er gewoon één factuur. Gedaan met bonnekes zoeken die ergens rondslingeren in je auto of handtas. Za-lig!

Hoe maak je de juiste keuze?

Oké, opties genoeg dus. Maar betekent meer opties niet automatisch meer gedoe? En hoe weet je wat voor jou de slimste is? Spoiler: ‘wat fiscaal het interessants is’, is niet altijd het juiste antwoord. 

We leven in een tijd waarin tijd meer dan ooit geld is. Twee uur filerijden naar Brussel? No thanks. Dan kan je beter de trein nemen en onderweg al werken.
— Eveline

Ons advies? Kijk eerst eens naar jouw huidige situatie:

✅ Hoe verplaats jij je op een gewone werkdag? Met de wagen, of toch eerder met de fiets of het openbaar vervoer?

✅ Zit jij de hele dag achter je bureau? Of zigzag je van klant naar klant?

✅ Wil je altijd spontaan kunnen vertrekken, of ben je oké met wat planning?

Tuurlijk kan een bedrijfswagen fiscaal interessant zijn. Maar als je ‘m zelden gebruikt, blijft het vooral een dure kost. Kies dan liever voor een mobiliteitsmix die past bij je werk én je leven. “Het is vooral die eerste stap durven zetten, daarna ben je snel vertrokken,” besluit Eveline. En dat mogen we hier letterlijk nemen.

Conclusie

Jep, een bedrijfswagen is handig. Fiscaal interessant ook. Maar dat maakt het nog niet de slimste keuze voor jou (én je vennootschap). Zeker als je eigenlijk amper op de baan bent, of je makkelijk kan verplaatsen met de fiets, trein of deelwagen.

Durf jezelf de vraag stellen: heb ik die wagen écht nodig, of heb ik ‘m gewoon omdat het erbij hoort? Want pas als je dat weet, kan je gaan optimaliseren. Fiscaal én praktisch.

 

Stress om je bedrijfswagen in te ruilen?

Hoeft niet, want je kan ‘m ook gewoon slim combineren met andere opties. Wat voor jou (fiscaal) het slimste is? Dat kan je snel door ons laten checken. Plan een momentje met ons in of stuur een gele briefkaart (just kidding), dan stippelen wij de route uit. Waze is er niets bij! 🚗

Woordenschatlijst voor niet-boekhouders

  • Een systeem waarbij je een wagen deelt met anderen. Je betaalt enkel wanneer je de auto effectief gebruikt. Geen gedoe met verzekeringen of onderhoud.

  • Een wagen die je aankoopt of least via je vennootschap. Fiscaal interessant, maar alleen als je ‘m ook echt nodig hebt.

  • Een fiets die je kan huren voor korte verplaatsingen, meestal via een app of aan een station. Ideaal voor die laatste kilometers van je traject.

  • Alle vormen van transport die je deelt met anderen: fietsen, steps, wagens, noem maar op. Flexibel, goedkoper én vaak fiscaal interessant.

  • Vergoeding die je jezelf (of je werknemers) kan geven als je met de fiets naar het werk komt. Jep, zelfs als zelfstandige.

  • Een vaste vergoeding die je toekent voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, ongeacht het exacte aantal kilometers.

  • Het combineren van verschillende vervoermiddelen in één werkweek (of zelfs in één traject): auto, trein, fiets, deelstep, …

  • Vergoeding voor de afstand tussen je woonplaats en je werkplek. Ook als zelfstandige kan je die forfaitair of op km-basis toekennen aan jezelf.

Volgende
Volgende

Plug-in hybride in 2025: nog snel kopen of toch geen goed idee?